Nicolae Negru, despre Republica Moldova: S-a transformat într-un „stat-azil” sau „stat de vacanţă”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Nicolae Negru, despre Republica Moldova: S-a transformat într-un „stat-azil” sau „stat de vacanţă”

Formal, Republica Moldova are toate atributele unui stat suveran şi independent, dar în realitate e dificil să găseşti măcar unul care să nu fie viciat, să nu fie o „formă fără fond”, începând cu faptul că nu îşi controlează o parte a teritoriului, ocupat de Rusia, care continuă să întreţină separatismul şi refuză să-şi retragă trupele de pe Nistru, şi terminând cu implicarea aceleiaşi Rusii în operaţiunea de „pacificare”, reglementarea transnistreană, formarea actualei coaliţii de guvernământ şi „dezoligarhizarea” Republicii Moldova.

Este opinia editorialistului Nicolae Negru, oferită agenţiei IPN, despre situaţia din Republica Moldova, la 28 de ani de la proclamarea independenţei.

Potrivit editorialistului, „statul nostru e falit din punct de vedere economico-financiar. Fără ajutorul UE, al României în special, nu ar reuşi să-şi îndeplinească funcţiile asistenţiale, adică să plătească pensiile şi salariile”.

Nicolae Negru mai spune că eşecul economic determină exodul populaţiei tinere şi active, iar Republica Moldova s-a transformat în 28 de ani într-un „stat-azil” sau „stat de vacanţă”, unde se întorc, în perioada de vară, cei peste un milion de cetăţeni plecaţi la muncă peste hotare.

„Criza demografică ajunge în punctul unde poate deveni ireversibilă, numărul de naşteri fiind inferior numărului de decese”, susţine Nicolae Negru.

Totodată, „R. Moldova are breşe serioase în asigurarea spaţiului informaţional, penetrat masiv de propaganda rusă, care urmăreşte obiective anti-româneşti şi anti-europene”.

„După 2008, există riscul unei incursiuni militare ruseşti de dincolo de Nistru. Suntem protejaţi, deocamdată, de „scutul ucrainean”, care a rezistat atacurilor dinspre „poporul frăţesc” din est, oprind proiectul expansionist al Rusiei – „Novorossia”, afirmă editorialistul.

În opinia sa, o consecinţă a pactului Molotov-Ribbenrop, încheiat acum 80 de ani, cu serioase probleme identitare, este viitorul incert al Republicii Moldova. Potrivit lui Nicolae Negru, „tot mai mulţi cetăţeni îşi îndreaptă privirea peste Prut, redobândesc cetăţenia română şi îşi văd destinul în componenţa României, care, între timp, a devenit principala piaţă de desfacere a produselor moldoveneşti şi joacă un rol tot mai mare în supravieţuirea „celui de-al doilea stat românesc”.

De asemenea, menţionează editorialistul, „dihotomia moldovenesc/românesc, inoculată până la independenţă, în perioada ocupaţiei sovietice, evoluează încet, dar sigur spre sinonimie”.

Similare
RECOMANDĂRI